Да си поговорим за мъжко либидо

10.02.2023

За всички, които си мислят, че мъжката част от населението се води главно от своя сексуален нагон... Съжаляваме, но ще ви разочароваме. Истината е, че всичко започва в мозъка, и в частност две негови области - мозъчната кора и лимбичната система. Възбудните сигнали породени там се придвижват по сложна невронна мрежа до други части от мозъка, които изпращат сигнали до гениталиите. Та всъщност, целият процес е доста по-сложен отколкото изглежда.

Главен участник в мъжкото либидо е тестостеронът.

Той е андрогенен полов хормон, който се секретира от тестисите и надбъбречната жлеза. Нивата му се менят през целия живот. Достигат пика си около 20 годинишна възраст и след това нивата му започват да спадат с 1 до 3% годишно. Също така, нивата му се менят и в рамките на деня, като сутрин са най-високи и намаляват с напредването на деня. Освен за сексуалното желание, той спомага за натрупване на чиста мускулна маса, добро настроение, здрави кости, изобилие от енергия и т.н. Освен възрастта и други фактори могат да повлияят тестостерона. Спортуването, например, може да повиши нивата му и в дългосрочен план. Като тук нямаме предвид, прекомерно физическо натоварване, а балансиран ежедневен спорт. Голям брой храни също могат да подействат благоприятно на мъжата сексуална сила. Като например: 

Месо - качествените меса съдържат Л-аргинин, който е част от много хранителни добавки за еректилна дисфункция, и Л-карнитин - който подобрява фертилитета при мъжете. Ядки - орехи, тиквени семки, слънчогледови семки и лешници, също съдържат Л-аргинин. Джинджифил, какао, ябълки, овесени ядки и още много други. Приемът на достатъчно вода също подобрява нивата на тестостерон, както и цялостното състояние на организма. 

И тъй като несъмнено очаквате да кажем и нещо за хранителните добавки, нека разгледаме най-популярните от тях:

 Трибулус терестрис /Бабини зъби/ е ,може би, най-популярната билка за повишаване на нивата на тестостерна, не само с цел подобряване на сексуалнато желание, а и за натрупване на мускулна маса. Активността на тази билка се дължи на протодиосцинът, който в организма се метаболизира до дехидроепиандростерон (ДХЕА). Той от своя страна е предшественик на тестостерона. 

Сминдух - той, за разлика от Трибулус терестрис, не води до синтезиране на повече тестостерон, а предпазва наличния такъв от това да бъде превърнат в естроген. Освен това подобрява сексуалното представяне и повишава енергията. 

L-аргинин е аминокиселина. Тя участва в изграждането на мускулната тъкан и борбата със свободните радикали. Много популярна е сред спортуващите поради това, че увеличава азотния оксид. Той пък спомага за отпускането на кръвоносните съдове и по този начи улеснява постигането на ерекция. 

Мака - Коренът от мака действа като естествен афродизиак. Влияе върху хипоталамуса, който е главен център на половите хормони. При активирането си той отделя тестостерон и прогестерон. Коренът от Мака подобрява също плодовитостта и семенния обем.

Витамини и минерали като Витамин D, цинк, Витамин А и магнезиий също имат положителен ефект върху сексуалната функция.

В заключение можем да кажем, че либидото е неизменна част от живота на един мъж, така че погрижете се за него. 

Тук можете да разгледате нашите предложения за мъжка потентност.