Здрави стави за пълноценен живот

09.02.2023

Какво представляват ставите?

Ставата е подвижната връзка между две кости. Ставната глава на едната кост, пасва на ставната ямка на другата, като и двете са покрити с хрущял. Ставата е обвита в ставна капсула, която е пълна със синовиална течност. Тя служи за смазване на двете ставни повърхности. 

Защо усещаме болка и скованост в ставите?

Ставното износване обикновено се случва с напредване на възрастта, но това не означава, че не може да се развие и в по-ранна възраст. Най-често се причинява от слабост на ставния хрущял в следствие на неправилна диета, не добро хранене на хрущяла и механично претоварване. При отслабване и износване на ставния хрущял, той вече не може да изпълнява правилно ролята си. Това води до скованост, намалена подвижност и усещане за болка. 

Грижата за ставите ПРЕДИ появата на неприятни симптоми води до удължаване на живота на хрущяла и по-пълноценен живот!

Как да помогнем на ставите, за да ни служат по-дълго?

Движението спомага за смазването на ставите. Тук не говорим за прекомерно физическо натоварване, а за умерено спортуване, без претоварване. Най-благоприятните спортове за ставите определено са плуването и водният джогинг. Здравословното телесно тегло и балансираното хранене също са от съществено значение. 

Каква хранителна добавка да изберем?

На пазара съществуват хиляди хранителни добавки, съдържащи различни комбинации от вещества. За да ви помогнем в избора, ще разгледаме най-често срещаните тук.

  Глюкозамин - участва в образуването на глюкозаминогликани, които пък са компонент на ставния хрущял. Участват също във възстановяванетона ставните връзки, сухожилията и синовиалната течност. Въпреки безспорните му ползи, няма достатъчно доказателства, че самостоятелната му употреба би била достатъчно ефективна. Затова и най-често се предлага в различни комбинации. 

  Хондоритинът е една от важните съставни части на съеднителната тъкан (сухожилия и стави). Той поддържа целостта на ставата, намалява възпалението и болката. 

  МСМ (метилсулфонилметан) е важен за съединителната тъкан. Подпомага навлизането на вода и хранителни вещества в ставата и извеждането на отпадни продукти и токсини. 

МСМ, глюкозамин и хондроитин безспорно са важни за ставите, но няма достатъчно данни за ефикасността им при самостоятелно приложение. Затова при избора на хранителни добавки е най-добре да избирате комбинирани продукти. 

  Колагенът е един от най-предпочитаните продукти за поддрържане и възстановяване на ставите. Той е важен не само за ставите, а също така и за кожа, зрение, чревно здраве и т.н. Колагенът представлява белтък. Познати са много видове, но за нас най-важни са тип I, тип II и тип III. Той естествено се синтезира в организма до средна възраст, след това нивата му спадат драстично. Допълнителни фактори за намаляване на нивата на колаген могат да бъдат: тютюнопушене, косумация на големи количества захари, непълноценно хранене. 

 Колаген тип I  - най-концентриран в кожата, кръвоносните съдове и сухожилията. Той е най-разпространеният вид в тялото и се съдържа в почти всички структури, които трябва да бъдат гъвкави. Нивата му започват да намаляват около 25 годишна възраст, в следствие на което, кожата увисва, образуват се фини линии, ноктите стават чупливи. 

 Колаген тип II - основна съставна част на ставния хрущял. Тъй като износването на хрущяла е неизбежно, допълнителният прием на Колаген тип II подобрява значително състоянието на ставата. 

Като заключение можем да кажем, че е най-добре да се погрижите за ставите си, преди да усетите първите признаци на износване на хрущяла. А те ще ви се отблагодарят.